Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Blogi: Kimin kynästä > Ammatillisen koulutuksen juuret
19.04.2017

Ammatillisen koulutuksen juuret

Helsingin Pelastuskoulu juhli 45-vuotista ammatillisen koulutuksen taivalta 30.3. Jätkäsaaren Osaamiskeskuksessa.

Helsingin pelastuslaitoksen rooli on ollut merkittävä, kun Suomessa käynnistyi ensimmäinen palomiehen ammatillinen koulutus Haagan paloasemalla 1972.

Eikä pidä unohtaa sitä, että vuonna 1861 käynnisti Suomessa ensimmäinen vakituinen palokunta toimintansa — tai tarkemmin määriteltynä 20 vuotta aiemmin, mutta palojärjestys määrättiin 1861 — ja tämäkin historiallinen tapahtuma sai alkunsa Helsingissä.

Tätä ennen Helsingin katuja kiersivät palokonstaapelit 1755 annetun palojärjestyksen mukaisesti. Heitä oli aina kaksi ja heidän tehtävänä oli huutaa Käsi mahtava Jumalan laupiaaksi tulenvaaralta meitä varjele, kellonlyönnit ja lopuksi tuulen suunta.

Palovartijat toimivat pareittain, ja työvälineinä toisella oli nahkainen paloämpäri ja kirves. Talvella lisäksi lyhty.

Toisella miehellä oli varusteinaan räikkä ja sakset. Sakset olivat pahantekijän pidättämisväline, jossa pitkän puukepin päässä oli jousivipujen varassa avautuva rautarengas. Pidätettävä tuli pyydystää kaulasta rautarenkaaseen ja taluttaa päävartioon.

Ammatillisen historian alkuaikoina palokonstaapeleiden osaaminen ja motivaatio ei ollut parasta mahdollista. Kansalaiset eivät aina ymmärtäneet palokunnan rajua messikulttuuria.

Näistä ajoista on otettu melkoinen loikka moderniksi ja kustannustehokkaaksi organisaatioksi. Palomies on yksi arvostetuimmista ammateista niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolella.

Merkittävä yksittäinen tekijä arvostuksen ansaitsemisessa on ollut luonnollisesti pelastusalan ammatillisen koulutuksen käynnistyminen Helsingin koulutuskeskuksessa.

Tästä menevät suuret kiitokset alan ammatillisen koulutuksen suurmiehille: emeritus pelastuskomentaja Rainer Alholle, opetusneuvos Erkki Jaakkolalle ja ensimmäiselle koulutuspäällikölle Bo Winqvistille.

Juhlatilaisuutta varjosti hieman huoli Helsingin pelastuskoulun tulevaisuudesta.

Maakuntauudistuksen johdosta tulee lainsäädäntöä tarkastaa, järjestää rahoitus ja sopia koulutuksen jatkumisen yksityiskohdista.

Juhlatilaisuudessa saatiin ministeri Risikolta varmistus Helsingin pelastuskoulun toiminnan jatkumisesta myös uudessa organisaatiossa.

Lämpimät onnittelut vielä kerran 45-vuotiaalle Helsingin Pelastuskoululle!

Kim Nikula
järjestön johtaja


Lähettäjä
Webmaster
19.04.2017
Viimeksi muokattu
19.04.2017
Tunnisteet: koulutus
Voit kommentoida kirjoitusta omalla nimelläsi. Ilman omaa nimeä lähetetyt viestit poistetaan.
Lähettäjä
webmaster
19.04.2017